Söndagsmys

I förmiddags var jag ute och red med Heléne, mysigt :) Bestämde med Karin att hon också följer med ut och tar Flisan eftersom Madde är hemma och jobbar, så det blir roligt. Igår var jag ute med Kurt och hade Flisan på släp. De trängdes lite på vallen, och hon fick nåt dampryck precis vid nybygget men sen gick det bra, vi travade till och med försiktigt upp för en backe innan vi vände tillbaka. Så resten skötte de sig både exemplariskt, fina pållarna!
 
Nu har jag börjat skriva lite på fång, etiologi. Har bara kollat i boken The principles of farriery, vilken jag för övrigt önskar mig i examenspresent, tillsammans med Handbook of equine anaesthesia. Har lite till som jag kan dra ifrån den boken men sen måste jag börja få tag i lite vetenskapliga artiklar för att styrka mina påståenden, samt fylla ut texten. Ganska så pisstråkigt, men vafan. Min plan är att skriva grova utkast till allting och därefter gå till bibblan och försöka få tag i bättre böcker och artiklar. För då kan jag få hjälp av bibliotekarien med vissa artiklar, varför jag inte kan öppna dem, och ifall skolan möjligen skulle kunna köpa in dem så jag slipper lägga min 1000kr-budget på några få artiklar som kanske visar sig inte ge så mycket som jag hade hoppats. Sen ska jag försöka ordna ett möte med min handledare också och gå igenom om hon tycker att det jag skrivit är relevant, om någonting saknas, och om hon kan hjälpa mig med lite artiklar också. Så det ska nog lösa sig i någon form av slutända.
 
Håll alla tummar och tår ni har!
 
 

Glad påsk!

 
 
Glad påsk önskar världens sötaste Kurt!
 

Skor!

Jag hittade ett par skor på bröllopsmässan i Skara domkyrka som jag blev jättekär i! De finns på Klostergatans skor, men jag har ännu inte tagit mig tid att gå förbi där. Jag tänkte igår att jag skulle gå förbi, men Madde påpekade att det är långfredag idag och det är garanterat stängt fram tills tisdag... Jag hittade dock skorna på heppo.se och tänkte att jag går förbi klostergatan och provar dem och ser vad de kostar. Om de sitter bra och beroende på vad de kostar så får jag väl välja därefter om jag köper dem direkt eller beställer från heppo.
 
De fanns i två olika modeller där den ena är 7,5 cm i klacken, och den andra är typ 9 cm? De ser lite olika vita ut, men jag tror att det beror på ljussättningen av bilden. Inte helt säker, men de är lika snygga båda två. Här är bilder på de båda olika:
 
 
Vad tycker ni? Jag kan personligen känna att en lägre klack är att föredra om jag ska orka ha dem på mig en hel dag och kväll. Och om det nu är så att det är skillnad i färg så tror jag att den vänstra dessutom passar bättre till min klänning. Och den är 100 kr billigare än den andra. Näe nu vill jag ha tisdag så jag kan få gå och prova dem och jämföra priset!
 

Myrornas krig

Jag tog just av mig hållningsvästen efter drygt 15 minuter, och det liksom sticker i ryggen och lite ut i vänsterarmen. Var det någon som sa massage? Tack!
 
Tror att det fortfarande är lite för tidigt för att ta någon uppföljande bild, men jag kan känna att jag sträcker mer på ryggen nu än tidigare. Det syns inte jättemycket på axlarna, men jag märker att jag blir längre av att jag bär upp ryggen lite rakare. Alltid trevligt att känna att man gör framsteg :) Det kommer nog att vara alldeles lagom att hålla på så här hela sommaren fram till bröllopet, jag VÄGRAR gå som ett benrangel. På tal om benrangel bör jag nog starta upp ViktJägarna som är Viktväktarnas motsatsklubb. Nu har jag fått kommentarer från flera håll att jag blivit smal, och jag kan se det själv i ansiktet också. Nepp! Dags att gå tillbaka upp 5 kg!
 
Idag var jag på skolan och lämnade tillbaka en bok och kollade igenom lite andra anatomiböcker. Sen lånade jag faktiskt en bok "Handbook of farriery" tror jag den heter. Den hade den bäst förklarande texten ever! Så efter att ha grovt översatt texten från den första anatomiboken så kan jag ta och läsa igenom den här och skriva utifrån den, för här har jag äntligen börjat förstå! Alldeles perfekt! Sen tror jag den kommer vara en bra backup också inför att skriva om olika behandlingar och hjälpskoningar/verkningar vid sjukdomstillstånd osv. Tummen upp!
 
Efter Skara hittade jag in på Commercen och köpte silikoninlägg till bh:n som jag ska ha under klänningen, och lite smycken på Glitter, på 70% rea. Awesome! När min beställning från Tribe dyker upp så ska jag lägga upp lite bilder på vad jag köpt så ni får se :)
 
Nu håller jag och Kimmy på att försöka installera Rosa Pantern - Resa på egen risk. Det går sådär eftersom att det är ett 16-bitspel för Windows 3.1 och Windows 95, och jag har Windows 7 som är 64-bit. När jag nu dessutom "bara" har Windows 7 Home Premium så kan jag inte enkelt ladda ner XP Mode, utan då måste man hacka sig runt det på något sätt... Herregud så oteknisk jag är. Jag vill bara få spela mitt gamla spel! Jag trodde tekniken trots allt hade kommit lite längre än att man måste installera program för att spela en skiva. Så jävla onödigt.
 

Scar tissue

Wear your memory like a stain
Can't erase or numb the pain
Here to stay with me forever
 
Nu har jag kommit tillbaka hem igen efter att ha spenderat lördag-måndag i Trollhättan, och sen måndag-onsdag i Stockholm. Igår var jag förbi på Södertörn och intervjuade hovslagarna - tack snälla för att ni ställde upp! Hälsade på folket där, trevligt att se dem igen. Blev himla sugen på att börja jobba där faktiskt, särskilt som de planerar att öka ut nu när Evidensia köpt upp dem också :) Bara hoppas att vid det laget jag kommer dit så är tiden för YES över ;)
 
Har haft stalltjänst idag, och det var najs att se att mycket av isgatan smält bort. Självklart alldeles för mycket kvar för att det ska kännas bra att rida ut utan att behöva halka omkring, men det känns som att det är på väg.
 
Imorgon blir det nog tvunget att åka till Skara och låna om anatomiboken på bibblan och gå på hm och fixa det jag glömde sist. Hem igen och skriva ihop anatomidelen lite snyggare, och kanske börja försöka skriva ihop något om fång. Hög tid att få till en ordentlig text!
 
Nu ska jag lyssna på lite youtubemusik! Om en halvtimme åker älskling till jobbet, han hoppar in och gör lite stängningar fram till midnatt. Skönt att få hem honom igen så jag slipper sova själv :) Har sovit med mamma två nätter, mysigt faktiskt! Men jag vill ju inte direkt skeda med henne x3
 

Lugnet innan stormen

Imorgon är det tenta, enda salstentan i trean, och sista salstentan för hela utbildningen. OMG!! Och vi höll på att slippa där en stund - Görel funderade på att ta bort den istället. Åhh varför gjorde du inte det!? Jag hade bakat världens största och godaste tårta till dig!!! x3
 
Just nu känner jag mig ändå relativt lugn, jag tror inte att det är något mer jag riktigt kan trycka in i min lilla hjärna.
 
FGF lågflöde 10ml/kg/min
Cirkelsystem höga flöden 20-60ml/kg/min
 
Max tryck i systemet vid ventilation (inspiration) 5-25 cm H2O, häst 30 cm H2O (larm!) Högre vid öppen thoraxkirurgi.
Peaktryck --> Platåtryck = tryckutjämning i lungan
PEEP: Positive end-expiratory pressure, 0-5 cm H2O = håller alveolerna öppna, ökar diffusionen
 
Reptiler ska inte ventileras med enbart syrgas = tar sjukt lång tid innan de vaknar --> kan låtas återandas sin egen CO2 till viss del för att stimulera spontanandning
 
Försiktighet vid sövning av unga, gamla och sjuka. Veterinären väljer läkemedel - se till att pat. är undersökt och val av mediciner har minsta möjliga påverkan på cirkulation och respiration i respektive fall.
 
Vältränade individer (hästar ffa) har låg andnings- och hjärtfrekvens - stort hjärta = hög cardiac output. Cirkulationskollaps --> Koll på blodtryck, vätsketerapi, möjlighet till antikolinergika.
 
CRI - minskar tillsammans med premed behovet av anestesimedel. Håll koll på narkosstadium.
 
Practice makes perfect. Se till att veta var utrustning, läkemedel och syrgasflaskor finns, se till att alla involverade har koll på Basic Life Support/Advanced Life Support - vem gör vad? Teamarbete!
 
Uppvak - NOGGRANN ÖVERVAKNING! Syrgas, värme, smärtlindring, vätska, näring, osv osv...
 
Näe det här ska nog gå bra, dags att gå ner till tvättstugan! :)

Proving Atheists Wrong With Science #1

En kompis har delat den här via FB. Alltså jag dog skrattdöden en stund - var inte bland det första man lärde sig i skolan "Vi dricker samma vatten som dinosaurierna."?
 
The amount of water on Earth is 1.386x10^21 liters.
Let's assume that people will use only 2 liters of water per day. This is a lot less than people actually use, but for simplicity we'll only take the optimal drinking quantity per day.
 
There are 6 billion people on Earth (closer to 7 billion, but let's be generous to the atheists). This means that we drink 12 billion liters of water per day (12x10^9 liters).
 
The bible says that the Earth has only exists for around 6000 years. In that time we would only have been able to use 0.0012% of the water on the whole world.
 
Compare that to what the atheists say - that life has exsisted for around 3 billion years.
 
This would mean that we would have drunk 9.5 times the amount of the water on the planet! This is obviously impossible since our oceans are not empty, in fact we have huge amounts of unused water!
 
        Now what atheists?
        Science is slowly proving you wrong.
        What will you do once you have neither scripture nor science to back you up?
        Where can you turn?
 

Som sagt. Jag dog skrattdöden. xD

Prilligt!

Idag har jag varit och provat klänning! Så himla roligt! Eller själva provningen var lite awkward, det kändes konstigt att se sig själv i spegeln, och jag visste inte riktigt vad jag skulle säga. Men hon som har butiken är väldigt rar och hjälpsam, och jag tror vi kom fram till en riktigt bra lösning!
 
Ska höra av mig nästa gång i juli och komma dit för att ta mått så att hon kan sätta igång arbetet med den, och sen kommer jag få komma några gånger och pröva så att det blir bra :D Roligt! Men ni får allt vänta med bilder tills dess att den har sytts in lite och inte sitter som en säck potatis på min platta överkropp utan hållning.
 
Fram tills dess gäller att träna på med västen och gummibandet - och köpa en bra bh som kan lura ögat lite x3
 
Nu ska jag försöka koncentrera mig på att plugga lite! Tack för sällskapet Madde! :)
 
Och tack för texten till Djursjukskötaresången Fäsk! :D

Anestesörens Melodi

Röv. Nu kom jag åt någon knappkombination så allting försvann! Eller snarare, det dök upp något konstigt halvfönster och så klickade jag mig tillbaka och så försvann allting. Skit samma.
 
Jag har renskrivit massor idag, har de exotiska djuren kvar. Därefter återstår att repetera - framför allt ventilator och CRI känner jag. Och normalvärden >.< Skitdålig på vad som är ok, för lågt eller för högt. Särskilt när det gäller gaserna också där det antingen kan mätas i kPa eller mm Hg - snacka om förvirrande. Det är bara att traggla...
 
Snart ska jag ta mig bort till Maxi och hämta ut min Fass Vet. som jag beställde häromdagen :) Det är en examenspresent till mig själv, tillsammans med namnskylt och stämpel :D
 
På tal om examen så fick vi anmodan (=inbjudan på svenska...) till examensbalen idag. Roligt! :D Tagga till och hoppas att snön är borta vid det laget! Så lite info om både balen och själva examensdagen.
 
Madde hade fått länkat en video med en låt av Amateur Transplants (som även gjort klassikern London Underground om ni hört den?). Den handlar om hur det är att vara anestesör, men eftersom att texten är generell och de sjunger "patient" så kan det lika väl vara djursjukvård som humansjukvård :P Måste se till att lära mig texten!
 
Klippet hittar ni här :)
 
Slutligen - appropå examen och låtar! Linnéa berättade att hon har insisterat på att våran (min och Fäsk's) Djursjukskötaresången 2.0 ska vara med i sånghäftet till examensbalen (och att den borde införas i SSK's sångbok). Awesome!! Jag har inte texten kvar dock. Trodde jag hade skrivit det som ett inlägg, men jag hittar det inte :(

Näääeeeee!

Näe fy faan vad tråkigt det är att plugga! Men jag har faktiskt renskrivit allt jag sa att jag skulle, så jag känner mig nöjd och duktig.
 
Åt en knäckemacka med kaviar nyss, men höll på att kräkas av salthalten >.< Plus att det gör ont i tänderna av att tugga på det. Så jävla värdelöst.
 
Nu är det förhoppningsvis bara fyra månader kvar med eländet! Det är ju faktiskt inte så särskilt länge, men det hindrar det inte från att vara jobbigt nu...
 
Jag har fixat matlåda tills imorrn nu, så egentligen återstår bara att göra kväll och gå och lägga sig...
 
 

Tentaplugg

Nu har jag renskrivit föreläsningsanteckningar om lågflödesanestesi och ventilator/IPPV. Jag har tänkt renskriva CRI, komplikationer häst, hund och katt också. Sen får vi se, jag kommer inte hinna något mer ikväll.
 
Imorgon förmiddag blir det stalltjänst och sen är det redovisning av hästövningen. Efter det kommer jag få tvinga mig själv att skriva om speciella tillstånd, och repetera fallen i vårdplanerna som ska redovisas tisdag/onsdag. Sen är det anestesi av exotiska djur kvar. Förhoppningsvis så blir det inte en så stor tenta, men det var så länge sen vi hade salstenta så jag kommer knappt ihåg hur man pluggar inför dem! Vi har bara haft hemtentor och inlämningar hela sista året.
 
Jag har träningsvärk i ryggen efter hållningsvästen och gummibanden, vilket ju är positivt i och för sig. Enligt dem så tar det mellan 4-6 veckor innan man ser resultat och kan börja dra ner på användet av västen. I början har man den ca 15-20 minuter 1-3 gånger/dag, och går upp till 30 min, men man kan ha den längre om man orkar.
Om man (som jag) har riktigt crappy hållning och har haft det länge, kan det dröja ännu längre än 6 veckor innan man ser resultat. Well duh, jag som hade räknat med typ 4 månader minst är inte förvånad. Men jag kämpar på, har tagit före-bilder som jag ska jämföra med hur det blivit efter ett visst antal veckor tills dess att jag känner mig nöjd och kan dra ner på användandet :)
 
Nähepp. Som vanligt har jag inget särskilt att komma med så, As you were!
 

Telefonsamtal

Jag lade nyss på luren efter att ha pratat i 1h och 6 min med Renée. Det hade egentligen kunnat bli mycket längre efter att inte ha pratat på säkert två och en halv månad! Men vi fick det mesta täckt, att jag har fått sommarjobb, haft HLR på hund och häst, kommit igång med exjobbet och vad det ska handla om, vad jag har gjort idag, hur det är med Kurt, osv osv... Vi har också pratat om hur det är med henne, hon hade varit på 8-årskalas, det hade varit skoshopping osv...
 
Det är roligt att uppdatera sig på varandra efter en sån lång period av att inte ha pratat :) Jag ringde egentligen vid halv fem när jag var på väg ifrån stallet, men då var hon på kalaset och ringde nu när hon kom hem och såg att jag hade ringt.
 
Jag började kolla på Hela Sveriges Fredag innan hon ringde, men kom inte så långt. Nu är jag inte särskilt taggad på att fortsätta kolla, men jag har egentligen inget bättre för mig så vafan. Jag har ju rostat nötter! :D
 
Äh men hörrni - dagens tips från coachen! Ring en - "gammal" - vän som du inte hört av på länge, och snacka strunt! Bara hör efter hur det står till och vad som är nytt under solen! Om det inte känns så lockande att prata, eller om du skäms över att inte ha ringt på länge, eller det är för sent på kvällen - skriv ett brev! Jag skriver ofta brev till min fina Hannapanna! Det är jätteroligt att få ett skrivet brev i brevlådan, som någon har tagit sig tid och kärlek att skriva till dig. Det liksom värmer en inifrån och man kan läsa det om och om igen! Det ska jag göra med det som jag fick av Hanna nu <3
 
Puss på er vänner!
 

Morgonstund har dator i mun

Tänk att bland det första jag gör när jag går upp på morgonen och har lite extra tid på mig är att slå på datorn. Jag har inget behov av det, det är ingenting jag ska kolla eller göra. Jag är mest bara lite "sugen". Knas. Men det skadar väl inte.
 
Om en timme ska jag åka till skolan för att sammanställa hästövningen och sen ska jag och Madde åka till stallet. Det känns lite halvtrisst att rida nu när det har snöat igen, för nu ser man verkligen inte var det är blankis, och det är så jävla tråkigt att rida när det är så halt och man bara fokuserar på att styra hästen dit det är som minst is. Suget på att rida blir liksom inte större än det att låta hästen stå kvar i hagen - för både min och hästens skull. Förr eller senare kommer vi att göra oss jävligt illa känner jag.
 
Happ. Nu kanske jag borde klä på mig och borsta tänderna.
 
Ha en riktigt bra fredag! :)
 

Detta evighetsdjupa träsk...

...av motivationsfattigdom.
 
Nästa fredag är det tenta i anestesiologin. Efter det är det dags att dra igång skrivandet av examensarbetet på riktigt! Fick feedback på min introduktion från Lena häromdagen. Det var bra kritik, smågrejer som jag själv egentligen borde ha koll på men som man som bekant lätt missar när man tittar på sin egen text.
Däremot var det en sak jag satt och försökte komma på en bättre formulering på och bestämde mig för att kolla några av förra årets exjobb på Epsilon.
 
Inte nog med att jag inte hittade någon bra formulering - jag insåg till min förskräckelse att alla typ har skrivit närmare 5-6 sidor av sin introduktion! Jag hade helt klart för mig att min abstract behöver fyllas ut, och eventuellt även bakgrundstexten. Men FEM SIDOR!? Jag har skrivit totalt en sida och sex rader... Jag kanske kan komma upp i två hela sidor. Herregud, nu blev nästa uppgift att hitta ett arbete från förra året som inte har en introduktion på fem sidor, så att man inte är ensam - eller rättare sagt; så att jag inte behöva skriva fem sidor som ändå bara kommer att bli dubbeltext. Fy fan.
 
Näe något tentaplugg blir det nog inte. Jag har idag trätt alla pärlor på ett snöre som jag har pillat ur från tvålarna som jag fick av Linnéa någon gång. Det är såna där riktigt små pärlor, men som man liksom inte riktigt vill låta spolas ner i avloppet. Så det blev rätt tråkigt att tvätta händerna till slut när det enda man koncentrerade sig på var att hindra att alla pärlor som lossnade fortsatte ner i hålet.
 
Så, det har jag gjort. Jag har även dammsugit både golven och soffan, torkat golvet, kört diskmaskinen och torkat av på bänkarna. Badrummet behöver sig en omgång också men eftersom att jag ska duscha så tänkte jag göra det i samma veva.
 
Näe, tentaplugg får det bli i helgen. På riktigt. Imorgon ska vi sammanställa inför redovisningen av hästövningen.
 
Nu ska jag hitta något att äta!

Sövning & HLR Häst

Idag hade vi sövning och HLR på häst. Vi var uppdelade i tre grupper där den första tog preoperativ status, premedicinerade och ställde iordning operationssalen. Min grupp var induktionsgruppen så vi räknade ut läkemedelsdoser, kastade, intuberade, kopplade på gas och placerade på bordet.
Grupp tre skötte övervakning och ventilator.
 
Jag vill inte berätta mycket mer än så, men vi sövde, övervakade och reglerade narkosdjup och fysiologiska parametrar, och sen fick hästen en överdos narkosmedel för att vi sen skulle påbörja hjärt-lungräddning med hjärtkompressioner, ventilator och adrenalingivor.
 
Det kan kännas överväldigande med allt som händer, alla studenter som är överallt och ställer en massa frågor, och olika steg som ska genomföras. Men det gick bra, vi skötte oss utmärkt tycker jag. Även om vi har lite svårt dels för att svara på Görels alla frågor som alltid kräver att man tänker efter (vilket ju är skitbra, man lär sig massor) och dels för att vi är lite passiva i vår klass. Ingen träder fram och ingen tar något beslut på en gång. Men det gick ju bra ändå :)
 
Efter den intensiva förmiddagen så åkte jag och Madde till stallet och lunchfodrade och hade stalltjänst. Flisan fick nya skor, och Kurt fick två nya hönät så jag ska slippa stressa till stallet och fylla på dem jämt... Och för att alla andra ska slippa :P
 
Happ, hepp. Nu hoppas jag att Kimmy tar och ringer sina föräldrar snart så jag kan ringa pappa...
 
Puss och Kram på er där ute!

Marsbarn

Igår fyllde även Madde år, 22 hela solsnurr blev det! xD Jag tog mig till Hööks och det blidde ett presentkort, men även två nya hönät och en ryktborste till hästen min pålle. Min rykthink ekar ju typ... Har inte så mycket grejer, men samtidigt så behövs det inte heller. Men nu till våren när vinterpälsen börjar ryka så kan det ju vara lite trevligt att kunna rykta upp pälsen så den blänker ;)
 
Ikväll blir det vindruvor, ost och kex med de tre M:en i Skara och sen ska jag sova där, för på onsdag ska vi upp tidigt och ha hästövning.
 
Oj hoppsan! Nu var det plötsligt fyra stycken japanska lolitas på nyhetsmorgon. Herregud vad lustigt. Särskilt när det är riktigt unga tjejer som inte är helt säkra på vad de pratar om, vad det är de står för och hur man pratar i tv. Knasbollar. Jag ska inte säga något eftersom jag inte tillhör lolitastilen. Jag drar mer åt goth/industrial när jag lägger manken till, men jag engagerar mig inte varje dag i hur jag klär mig, sminkar mig, osv. Så jag vet inte, jag räknas väl inte längre till någon särskilt genre. Men OJ vad jag brydde mig. Ni också förstår jag.
 
Happ, hepp. Fick gå upp tidigare idag för att skriva ner svaren på frågorna till fallet eftersom jag inte hann klart med det igår kväll innan jag behövde gå och lägga mig. Nu måste jag packa lite grejer till ikväll och imorgon och sen drar jag till skolan!
 
Puss och Kram

Regelverk för kortspel

Följande inlägg är ett förtydligande i HUR man spelar:
--> Åtta kort
--> Sjuan
--> Vändtia
--> Neger och president
 
 
Åtta kort
--> Två eller fler deltagare.
--> Varje deltagare tilldelas 8st kort som lägges ansikte ner i rad framför spelaren.
--> Deltagarna turas om att dra ett kort ur resterande högen kort mitt på bordet. Avgör hur fan ni vill vem som börjar.
--> Alla klädda kort är värda 0, Ess är värda 1, och resten har sitt givna värde. Poängen är att ha så lågt som möjligt.
--> Spelaren börjar i ena änden och lyfter ett kort i taget, och lägger samtidigt ner det första kortet ansiktet ner. Om spelaren vill behålla det kortet, fortsätter han och tittar vidare ett i taget tills han/hon kommer till ett kort som inte önskas och lägger då det med ansiktet upp mitt på bordet.
--> Man börjar alltid i samma ände och tittar på korten i samma ordning.
--> Man får dock inte titta på korten i förväg innan man har bläddrat förbi dem.
--> Det kortet man senast lyfter upp är det som är det aktuella kortet. Om spelaren lyfter upp det sista kortet måste det slängas oavsett spelaren önskar det eller inte.
--> Om följande spelare i ordning vill så får han/hon plocka upp det översta synliga kortet i högen av slängda kort.
--> När jag spelar med mina kompisar brukar vi göra så att när man har sett alla kort så får man plocka upp, sortera och lägga ner dem hur man vill. Det kan ni ju välja själva.
 
Sjuan
--> Två eller fler deltagare.
--> Om endast två deltagare delas hela leken i tre högar. Den tredje högen är en "tag-hög".
--> Den spelare som får spader 7 börjar att lägga ut den.
--> Korten läggs 7:or bredvid varandra, 6:or och 8:or läggs ovanför/nedanför sin respektive sjua.
--> Mjuka regler: Endast 6:an eller 8:an behöver ligga för att få fortsätta lägga.
--> Hårda regler: Både 6:an och 8:an behöver ligga för att få fortsätta lägga.
--> Ovanpå 6:an läggs 5, 4, 3, 2, Ess. Ovanpå 8:an läggs 9, 10, Kn, D, K. När Ess/Kung är lagd vänds den högen.
--> Om en spelare inte kan lägga får spelaren till höger ge ett valfritt kort till denne. Är man endast två deltagare drar man ett kort ur taghögen (Om taghögen tar slut får man ett kort av den andre).
--> Endast ett kort får läggas i taget. Om ALLA kort kan läggas, läggs dem och spelaren vinner/går ut.
 
 
Vändtia
--> Två eller fler deltagare.
--> Tre kort läggs med ansiktet nedåt på bordet, tre kort läggs med ansiktet uppåt - ett på respektive nedåtvänt kort. Tre kort på hand. Resten av korten i en hög mitt på bordet.
--> Flera av samma valör får ligga tillsammans på de nedåtvända korten. Man får lägga ner ifrån handen, eller byta. Man får lägga sina kort på andras högar på bordet. Dessa byten får pågå fram tillsdess att den spelade högen är vänd första gången, dock får man fortsätta att lägga ner på samma valörer.
--> 2:or sänker, 10:or vänder den spelade högen. Även fyra lika (ex. fyra 6:or, fyra Kn) går som en 10:a, och kan vända högen (Fyra lika kan då läggas på en 10:a på bordet om man önskar). Ess är högst.
--> Efter alla byten är gjorda och innan spelet drar igång ska alla ha minst tre kort på handen, annars får man plocka ur högen mitt på bordet.
--> Klöver 3 börjar, annars den som har lägst.
--> Man måste lägga lika eller högre än det som ligger i den spelade högen. Man får inte lägga stege.
--> Man får göra mellanlägg/instick.
--> Om man inte kan/vill lägga så får man dra ett chanskort ur högen. Om det går att lägga så läggs det, om inte så får spelaren ta upp hela den spelade högen.
--> Man spelar på tills högen på bordet är slut - då får man börja spela med korten på bordet framför sig. Alla som ligger i samma hög med ansiktet uppåt måste läggas samtidigt.
--> När alla kort med ansiktet uppåt är spelade får man börja spela de nedåtvända. Dessa kort spelas på chans - dvs man får inte titta på dem innan och välja, utan draget kort gäller.
--> Man får inte gå ut på 2:or eller 10:or, då förlorar man.
 
Neger och President
--> Två eller fler deltagare.
--> Om endast två deltagare delas hela leken i tre högar. Den tredje är för att säkra att man inte vet exakt vilka kort motspelaren har.
--> Sortera korten (förslagsvis) i storleksordning, Ess är högst.
--> Alla fyror läggs på bordet, spelare med ruter 4 börjar. Fyrorna vänds och läggs undan.
--> 2:or och 3:or är flygande, dvs vad som helst beroende på vad man lägger de tillsammans med, lite som en kamelont.
--> Man måste lägga minst lika många eller fler, och högre valör än vad ligger. Eftersom att 2:or och 3:or är flygande kan man lägga som flest 12 st av samma valör!
--> Eftersom att Ess är högst och det inte går att lägga något på så vänds högen bort, och spelaren som vände får lägga på nytt.
--> Om en spelare inte kan/vill lägga så säger han/hon pass. Om alla spelare varvet runt passar så vänds högen bort och spelaren som lade sist får lägga på nytt. En spelare får inte gå ut på första varvet!
--> Man får inte gå ut med flygande, däremot med Ess.
--> Baserat på ordningen vem som vunnit och vem som kommit sist, och beroende på antalet spelare så blir vinnaren President och förloraren blir Neger. Om man är fyra spelare eller fler så kan man välja att ha vice president för tvåan och vice neger för den som kom näst sist.
 
--> I nästa omgång för Presidenten önska tre kort från Negern, och ge bort tre kort som han/hon inte vill ha. Vice president och Vice neger byter på samma sätt, men endast två kort.
--> Jag och mina kompisar brukar spela så att om man bara är tre eller två spelare och inte har några vice, så byter man bara två kort mellan Neger och President.
 

Hoppas att ni förstår mina förklaringar, och att fler därute lär sig hur dessa spel SKA spelas. Damnit!
 
Och som den ursäktande svensson jag är så tänker jag stå för att jag kallar det för Neger och President. Jag har inte döpt det till det, men jag tänker inte bry mig om att döpa om det till något annat. Jag är inte rasist, men jag tycker inte att man ska förbjuda nationalsången eller pepparkakor i luciatåget...
 

Malmoe och kortspel

I helgen har vi varit nere i Malmö och firat att tvillingarna fyllt 25x2! :) Det blidde smörgåstårta och chokladkaka, dricka, presenter, ölspel och annat trevligt.
 
Innan dess gick vi en promenad längs västra hamnen, kollade på turning torso, hade det najs i stormvindarna. Sen var det seriefinalmatch för tjejernas handbollslag i division 2. Motståndarna var 94/95:or, så de orkade i typ 20 minuter i första halvlek och låg över med typ två mål, men sen gick Dalhem om och vann med 27-16. Grymt jobbat brudar! Så nu är man helt enkelt invigd Dalhem IF-supporter ;)
 
Idag på förmiddagen försökte jag spela kort med Madde och Kimmy. Jag lärde dem 8-kort igår, som vi hittade på på Djurö - finns bara ett set regler. Sen spelade vi 7:an, och där kan man ju spela med antingen "hårda" eller "mjuka" regler. Hårda innebär att både 8 och 6 måste ligga innan man får lägga vidare i den färgen. Mjuka innebär att det räcker med den ena för att lägga vidare där.
Sen föreslog jag vändtia, men då går de emot mig och påstår att det heter vändåtta. Fuck-no att det heter. Det heter vänd-TIA. 10. Etta. Nolla. Så då tyckte jag att vi kunde spela neger och president. Tvåor och treor är flygande. Madde menar att tvåor är flygande, sen kan man välja vilken mer som ska vara det. Alltså what??
När vi sen går in på hur man gör - man måste lägga lika många i antal eller fler, och högre, så påstår både Madde och Kimmy att det måste man inte alls det, man får lägga samma som redan ligger. OH HELL NO!!
Och när man inte kan eller vill lägga så säger man pass. Om alla i varvet runt passar, så vänds högen bort och den som lade sist får lägga. Näe de tycker minsann att om man inte kan så måste man ta upp högen. DAFUQ?!
Jag bestämmer att näe nu spelar vi nåt som jag inte kan, så att de får lära mig regler som jag inte kan säga nåt om. Skitgubbe, säger dem och Madde lägger upp kort.
"Men vafan det här är ju vändtia!" säger jag.
"ÄREJUINTE, DET ÄR JU SKITGUBBE!" säger Madde.
"Ah men du det är bra jävla likt vändtia. Hur gör man då?"
Följer berättar hon typ samma regler som för vändtia - inklusive "tior vänder bort högen".
"Men jag SA ju det! Det säger ju för fan sig självt - Vänd-tia!"
"Nej det heter skitgubbe!" (Här någonstans har jag lust att slå dem båda)
 
Jag ska fan skriva ner reglerna i ett följande inlägg.
 
Poängen med historien är: JAG är en fruktansvärt dålig förlorare, och jag erkänner det. Min lillasyster vet det, och hatar det. Men som sagt, jag förnekare det inte. Men när folk spelar med nå jävla Hillbillyregler, så är det ju fan ännu värre att förlora. Två stycken emot mig! Jävla västkustare. Vet inte hur man spelar kort som normalt folk. Om det här äktenskapet och vänskapen ska hålla så ska jag fanimej aldrig mer spela kort med dem...

59,7 kg

Så mycket har jag nog inte vägt sen jag var 14.
 
När jag var hemma i Stockholm sist så kommenterade mamma på att hon tyckte att jag gått ner i vikt. Jag vägde mig och konstaterade att jag låg på ca 62,nånting. Igår låg jag på 61.4kg tror jag, och imorse valde jag att väga mig innan frukost. Då vägde jag 59.7kg. Det är ett BMI på 18.8, vilket räknas till underviktig. Alltså det känns fan inte hälsosamt.
 
Sen ska vi väl ta in i beräkningen att jag faktiskt äter hela tiden - jag är inte anorektiker! Jag är snarare en tjockis fångad i en smal kropp - vilket jag har sagt tidigare.
Jag har stalltjänst två gånger i veckan, tar egna hästen en dag i veckan, och rider någon dag i veckan beroende på hur mycket det är i skolan. Jag går fram och tillbaka till bussen totalt kanske 30-40 minuter rask promenad morgon och eftermiddag.
 
Ah, jag vet inte vad jag ska säga. Våran våg är typ trasig så jag kan inte kontrollera min vikt här hemma. Förhoppningsvis är det fett som bränns, så att det är väl okej. Men jag skulle ju kanske behöva bygga lite muskler som kompensation? Jag får väl sätta igång med att äta...

Pyssel-mania!

Igår hade jag ett fruktansvärt sug att pyssla! Grundaren av och aktiv styrelsemedlem i Stockholmskörsällskap som jag har varit med i lade upp en bild på fb från deras nybyggda stall. Hon hade köpt små träbokstäver som blev annorlunda namnskyltar. Fan vad fränt, tänkte jag och bestämde mig för att jag också vill ha det så. Jag hade egentligen tänkt försöka måla någon större bräda lite snyggt med hans namn, födelseår och mitt namn, men nu blire nog såhär istället. Annorlunda och lite tufft!
 
Men det gick inte så bra att hitta det igår en söndag i Skövde. Så jag fick lite spunk. Kunde inte ens hitta papper och pyssel för att göra kort. Så vi fick på Akademibokhandeln och Kimmy köpte ett 1500bitarspussel. Det började vi lägga igår kväll och lade klart idag för övrigt. Gick hem och kollade hemsidan där lagkompisen köpt sina, de kostade 11:- styck, men med endast sju bokstäver (=77kr för den trögtänkte), och ett minimibelopp på 200kr för att få beställa så sket jag i det och tänkte att jag får vänta tills vi kommer till Trollhättan där Kimmy har lite plywood.
 
Men idag efter stallet så mötte jag upp älskling i stan och vi gick på Nollfemhundra och köpte fina papper att pyssla med, klistermärken och en silverpenna :) Har en vag plan för vad jag vill göra! Sen hittade Kimmy små omålade träbokstäver 10:- styck! OHMIGOD! Det blidde hästens namn, men utan konstig grej över z :)
 
Jag svor att skriva klart uppgiften anestesi vid speciella tillstånd hos häst, så jag gjorde det. Äntligen. Trögt som fan, och inte alls säker på om det blev bra. Har en annan uppgift att göra också men har inga referenser till det.
 
Men som belöning för att ha skrivit klart så har jag påbörjat målningen av bokstäverna! Har grundat baksidan en gång (tänkte att det får räcka så), och ska måla framsidan om en stund när de torkat. Sen kan jag inte bestämma mig för om de ska få vara vita eller om jag ska göra dem i nån färg. Går inte med någonting alltför mörkt eftersom dörren är mörkbrun. Tror faktiskt de får bli vita, eventuellt med gröna highlights :) Bilder kommer när de är klara! :)