Regelverk för kortspel

Följande inlägg är ett förtydligande i HUR man spelar:
--> Åtta kort
--> Sjuan
--> Vändtia
--> Neger och president
 
 
Åtta kort
--> Två eller fler deltagare.
--> Varje deltagare tilldelas 8st kort som lägges ansikte ner i rad framför spelaren.
--> Deltagarna turas om att dra ett kort ur resterande högen kort mitt på bordet. Avgör hur fan ni vill vem som börjar.
--> Alla klädda kort är värda 0, Ess är värda 1, och resten har sitt givna värde. Poängen är att ha så lågt som möjligt.
--> Spelaren börjar i ena änden och lyfter ett kort i taget, och lägger samtidigt ner det första kortet ansiktet ner. Om spelaren vill behålla det kortet, fortsätter han och tittar vidare ett i taget tills han/hon kommer till ett kort som inte önskas och lägger då det med ansiktet upp mitt på bordet.
--> Man börjar alltid i samma ände och tittar på korten i samma ordning.
--> Man får dock inte titta på korten i förväg innan man har bläddrat förbi dem.
--> Det kortet man senast lyfter upp är det som är det aktuella kortet. Om spelaren lyfter upp det sista kortet måste det slängas oavsett spelaren önskar det eller inte.
--> Om följande spelare i ordning vill så får han/hon plocka upp det översta synliga kortet i högen av slängda kort.
--> När jag spelar med mina kompisar brukar vi göra så att när man har sett alla kort så får man plocka upp, sortera och lägga ner dem hur man vill. Det kan ni ju välja själva.
 
Sjuan
--> Två eller fler deltagare.
--> Om endast två deltagare delas hela leken i tre högar. Den tredje högen är en "tag-hög".
--> Den spelare som får spader 7 börjar att lägga ut den.
--> Korten läggs 7:or bredvid varandra, 6:or och 8:or läggs ovanför/nedanför sin respektive sjua.
--> Mjuka regler: Endast 6:an eller 8:an behöver ligga för att få fortsätta lägga.
--> Hårda regler: Både 6:an och 8:an behöver ligga för att få fortsätta lägga.
--> Ovanpå 6:an läggs 5, 4, 3, 2, Ess. Ovanpå 8:an läggs 9, 10, Kn, D, K. När Ess/Kung är lagd vänds den högen.
--> Om en spelare inte kan lägga får spelaren till höger ge ett valfritt kort till denne. Är man endast två deltagare drar man ett kort ur taghögen (Om taghögen tar slut får man ett kort av den andre).
--> Endast ett kort får läggas i taget. Om ALLA kort kan läggas, läggs dem och spelaren vinner/går ut.
 
 
Vändtia
--> Två eller fler deltagare.
--> Tre kort läggs med ansiktet nedåt på bordet, tre kort läggs med ansiktet uppåt - ett på respektive nedåtvänt kort. Tre kort på hand. Resten av korten i en hög mitt på bordet.
--> Flera av samma valör får ligga tillsammans på de nedåtvända korten. Man får lägga ner ifrån handen, eller byta. Man får lägga sina kort på andras högar på bordet. Dessa byten får pågå fram tillsdess att den spelade högen är vänd första gången, dock får man fortsätta att lägga ner på samma valörer.
--> 2:or sänker, 10:or vänder den spelade högen. Även fyra lika (ex. fyra 6:or, fyra Kn) går som en 10:a, och kan vända högen (Fyra lika kan då läggas på en 10:a på bordet om man önskar). Ess är högst.
--> Efter alla byten är gjorda och innan spelet drar igång ska alla ha minst tre kort på handen, annars får man plocka ur högen mitt på bordet.
--> Klöver 3 börjar, annars den som har lägst.
--> Man måste lägga lika eller högre än det som ligger i den spelade högen. Man får inte lägga stege.
--> Man får göra mellanlägg/instick.
--> Om man inte kan/vill lägga så får man dra ett chanskort ur högen. Om det går att lägga så läggs det, om inte så får spelaren ta upp hela den spelade högen.
--> Man spelar på tills högen på bordet är slut - då får man börja spela med korten på bordet framför sig. Alla som ligger i samma hög med ansiktet uppåt måste läggas samtidigt.
--> När alla kort med ansiktet uppåt är spelade får man börja spela de nedåtvända. Dessa kort spelas på chans - dvs man får inte titta på dem innan och välja, utan draget kort gäller.
--> Man får inte gå ut på 2:or eller 10:or, då förlorar man.
 
Neger och President
--> Två eller fler deltagare.
--> Om endast två deltagare delas hela leken i tre högar. Den tredje är för att säkra att man inte vet exakt vilka kort motspelaren har.
--> Sortera korten (förslagsvis) i storleksordning, Ess är högst.
--> Alla fyror läggs på bordet, spelare med ruter 4 börjar. Fyrorna vänds och läggs undan.
--> 2:or och 3:or är flygande, dvs vad som helst beroende på vad man lägger de tillsammans med, lite som en kamelont.
--> Man måste lägga minst lika många eller fler, och högre valör än vad ligger. Eftersom att 2:or och 3:or är flygande kan man lägga som flest 12 st av samma valör!
--> Eftersom att Ess är högst och det inte går att lägga något på så vänds högen bort, och spelaren som vände får lägga på nytt.
--> Om en spelare inte kan/vill lägga så säger han/hon pass. Om alla spelare varvet runt passar så vänds högen bort och spelaren som lade sist får lägga på nytt. En spelare får inte gå ut på första varvet!
--> Man får inte gå ut med flygande, däremot med Ess.
--> Baserat på ordningen vem som vunnit och vem som kommit sist, och beroende på antalet spelare så blir vinnaren President och förloraren blir Neger. Om man är fyra spelare eller fler så kan man välja att ha vice president för tvåan och vice neger för den som kom näst sist.
 
--> I nästa omgång för Presidenten önska tre kort från Negern, och ge bort tre kort som han/hon inte vill ha. Vice president och Vice neger byter på samma sätt, men endast två kort.
--> Jag och mina kompisar brukar spela så att om man bara är tre eller två spelare och inte har några vice, så byter man bara två kort mellan Neger och President.
 

Hoppas att ni förstår mina förklaringar, och att fler därute lär sig hur dessa spel SKA spelas. Damnit!
 
Och som den ursäktande svensson jag är så tänker jag stå för att jag kallar det för Neger och President. Jag har inte döpt det till det, men jag tänker inte bry mig om att döpa om det till något annat. Jag är inte rasist, men jag tycker inte att man ska förbjuda nationalsången eller pepparkakor i luciatåget...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback