*Motsatsen till "Fira"*

VARNING FÖR ASLÅNGT INLÄGG!
 
Alltså jag har helt tappat ord. Det känns som om det finns ett motsatsord till fira, logiskt sett borde det göra det tycker jag. Jag kommer bara inte på det!
 
SNÄLLA! Om någon därute vet vad jag tänker på - lämna en kommentar! :)
 
I alla fall - det har idag gått ett år sedan jag satte in tandställningen! Jag tänkte att jag skulle lägga upp en jämförandebild exklusivt för er få som läser. Ska bara se om jag kan skicka den från mobilen till datorn :P Yes, det gick! Under bilderna skriver jag en liten resumé så får ni lite tankar om tiden som har passerat ;)
 
Här kommer då alltså en förebild, och en 1 år senare - varsågoda!
 
Före...
 
1 år med tandställning!
 
Wow, det är rätt coolt att se dem intill varandra! Det har verkligen hänt massor under det här året! Det allra första som hände var att jag drog ut alla 4:or* inför behandlingen. Vid första besöket sattes fästen och en tunn, rund tråd i överkäken. Den tråden hade till främsta uppgift att rätta till tänderna i horisontalled. Två veckor senare var jag tillbaka och fick fästen i underkäken också, och fick en lite tjockare rund tråd i båda. Det sattes små limkluttar mellan några tänder, minns inte vilka nu, men dessa hade till funktion att hålla emot på något sätt för att inte överkorrigera.
 
Vid nästa besök sattes in en trekantig tråd (den på bilden) vilken (som jag har förstått det) rätar ut tänderna så att det blir ett jämnt U-format bett, och att tänderna förhåller sig kant i kant till varandra. På den här tråden finns som ni ser även två krokar mellan 2:orna* och 3:orna*. Fram tills nu är det en specialistsköterska som har gjort allting efter ordination, men idag tog sig även min tandläkare en titt och såg att dels så hade 201* blivit snedsliten i sitt tidigare läge att hon valde att slipa lite på den, och dels så är det en viss skevhet så att överkäkens mittlinje inte är centrerad. Nu fick jag börja ha gummisnoddar (blå Panda i styrka), från 407* till 105* för att korrigera detta.
 
Under tidens gång har jag varit förbi ett par gånger dels för att klippa av trådarna som sticker ut längst bak och gör sår i slemhinnan, och dels för att "spänna". Fram tills i måndags har jag haft fasta gummisnoddar mellan 2:orna* och 6:orna* nertill för att börja dra igen gluggarna ordentligt. Jag har även gått över till att ha starkare snoddar på båda sidor mellan 6:orna i UK till 2:orna i ÖK (röda Sjölejon i styrka), för att hålla emot och förhindra överbett. Nu när jag var där togs snoddarna nere bort och nya permanenta sattes in i ÖK istället. Jag kommenterade på att jag fortfarande tycker att det är viss skevhet och använder bara snodd på höger sida tills det rätar ut sig helt, och dels på att 201* fortfarande sticker ut i förhållande till 101*. De ligger snyggt dikt an i höjd med tandköttet, men i underkant är de ojämna. När jag sa till om det hade hon redan bockat tråden och satt tillbaka den, men hon sa att hon satte en starkare tråd på vänster sida och om det fortfarande inte är någon skillnad tills nästa gång så ska hon bocka om tråden på ett annat sätt.
 
Vid ett tillfälle för ett par månader sen lossnade fästet på 107* när en sköterska skulle klippa av en för lång tråd, men den har fått vara så, inget nytt har satts dit och det har funkat bra ändå. Häromkvällen när jag borstade tänderna så lossnade det på 207* också. Mailade tandläkaren men har inte fått något svar än. Det krävdes min största starkaste avbitare i verktygslådan för att knipsa av överflödig tråd, men det gick.
 
* Tänderna benämns medurs med 101 som hö ÖK, 201 vä ÖK, 301 vä UK och 401 hö UK och sedan räknar man sig inåt 101, 102, 103 osv osv...
 
För att sammanfatta mina känslor under året som har gått:
--> Det suger när det spänner så man inte kan äta ordentligt
--> Det suger när trådarna blir så långa att de sticker hål i kinden (Actamed funkar dock jättebra vid små skavsår)
--> Det suger att man aldrig vill le ordentligt (inte för att jag ville det innan heller men ändå)
--> Det suger att allting man äter fastnar mellan trådar och fästen. Allt ifrån spenat, ruccola och sparris till ris, pasta och nötter!
--> Det suger att man måste tänka sig för innan man stoppar något i munnen - allt hårt och segt måste sugas på, tuggummi har gått FETBORT!
--> Det suger att det är moment 22 vid tandborstning
--> Det är trök att man fastnar med läpparna i den hela tiden
--> Det suger att ha tandställning när man pussas
--> Det suger att det kostar mig en mindre förmögenhet
MEN!
--> Det är rätt nice att det har gått ett helt år och snart är klart
--> Det blir förhoppningsvis klart tidigare än planerat
--> Det är tydliga framsteg
--> Det är en livslång investering, och himla mycket trevligare än en bröstförstoring, ansiktslyft eller annat tjafs
--> Det kommer bli supersnyggt och jag kommer kunna vara stolt över mitt leende!
--> Trots att jag tycker att jag är superful med metall i hela käften, så tycker min pojkvän att jag är snyggast i hela världen <3
--> Jag ser sjukt mycket fram emot känslan av att få se mig själv i spegeln när den tagits ur
 
Näe nu ni! Har det gått alldeles för långt! Tack för att ni står ut med min långa text om ni tatt er så här långt! Nästa gång jag lägger upp bilder på mina tänder så kommer det vara färdigt! Det ni!
 
Puss och Kram på er!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback