Språkbruk

Jag har tänkt på en sak när jag läser andras bloggar - nämligen språkbruk. Det är främst två stycken jag tänker på, men det lär ju finnas oändligt med folk som infaller under samma kriterier.
 
Det jag tänker på är dels att folk inte kan stava, dels att de särskriver något fruktansvärt, och dels att de inte kan bygga upp meningar ordentligt. Jag börjar liksom undra vad folk gjorde i skolan egentligen? Slarv - absolut, det gör vi alla. Man slinter med fingrarna över tangenterna, inget konstigt. Men att man stavar fel på samma ord, alltid?
 
Sen verkar folk ha en förmåga att överanvända vissa ord och fraser - jag tänker främst på orden "dock" och "då". Och inte "då" som i "vid den tidpunkten" utan "då" som "eftersom", som t.ex. Jag fick välja det ena  det andra inte fanns. Grejen med att använda dessa ord är att man inte får överanvända dem. Jag är nog en sån person som använder de ofta, men jag kräks inte ner hela inlägget med dem. Eller rapporten eller uppsatsen eller vad det nu kan vara. Ännu en grej med dem är att folk inte alltid verkar veta exakt när de bör användas, för helt plötsligt använder de på ett ställe där det visserligen inte är fel att skriva det, men det låter jävligt märkligt. Det liksom märks att personen försöker låta bildad, när det i själva verker låter ganska... ah men puckat.
 
Jag säger inte att det i övrigt är något fel på personerna i fråga, men, jag skulle tycka att det vore så mycket skönare att läsa deras texter om de kunde använda sig av ett mer behagligt språk.
 
Och en grej till - sluta hänga upp sig på fraser. "Idag stod blablabla på schemat". Den dyker upp hela tiden.
 
Men som sagt - jag gillar din/era bloggar jättemycket och inget kränkande eller personligt påhopp menat. Jag bara unnar er lite mera språkvett. Kanske ta en extralektion i skriftlig svenska? Eller varför inte - läs lite fler skönlitterära böcker och ta till er hur språket faktiskt ska användas. Och då inte Jens Lapidus - hans böcker må vara bra men det är en rövknull av svenska språket. Ursäkta.
 
NU! Kommer sista kommentaren. Lär er när man använder de/dem. Det heter inte dom. Dom=substantiv motsvarande verbet att döma. Och det heter Ju fler desto bättre. Inte tvärtom eller bara det ena eller det andra.
 
Tack. Det var min sista kommentar.

Kommentarer
Postat av: ME

Nu är jag nyfiken på vems bloggar du pratar om hehehe

Svar: Om det är söstra mi som frågar så kan jag tala om det för dig nån annanstans :P
Hector

2012-12-28 @ 13:15:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback